Dit is hoe je optimaal rendement uit jouw haardhout haalt

Dit is hoe je optimaal rendement uit jouw haardhout haalt

Door op de juiste manier hout te gebruiken, haal je meer warmte uit het hout dat je stookt.

Efficiënt hout stokenis niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu.

Bij het efficiënt verbranden van hout komen er ook minder schadelijke stoffen vrij.

Dit is vooral het geval bij het gebruik van een open haard of houtkachel, dit komt doordat een inefficiënte verbranding leidt tot rookvorming en de opeenhoping van creosoot in de schoorsteen.

Dit verhoogt de uitstoot van fijnstof en kan de kans op schoorsteenbrand verhogen.

Naast de kostenbesparingen verlengt het efficiënt verbranden van hout tot een langere levensduur van je kachel, dit komt doordat je kachel en woning gelijkmatig opwarmen.

De invloed van houtsoort op rendement

Houtsoorten kunnen worden onderverdeeld in twee categorieën: harde en zachte houtsoorten. 

Harde houtsoorten branden langer en genereren meer energie met dezelfde hoeveelheid hout. Voorbeelden van deze houtsoort zijn: eiken, beuken en haagbeuk.

Het tegenovergestelde geldt voor zachte houtsoorten zoals berken en elzen. Deze houtsoorten zijn beter geschikt om vuur mee aan te maken.

Hierdoor is het belangrijk om deze 2 soorten hout apart op te slaan, zodat je kunt kiezen welk type hout het beste past bij je behoefte op dat moment.

Daarnaast is het belangrijk om onbewerkt hout te gebruiken. Verbrand nooit geverfd, gelijmd of geïmpregneerd hout, omdat dit giftige dampen kan afgeven en je kachel kan beschadigen.

Het belang van goed gedroogd haardhout

Het vochtpercentage van het hout speelt een cruciale rol in het behalen van een hoog rendement.

Nat hout verbrandt minder efficiënt, dit heeft te maken met dat er veel energie gaat naar het verdampen van vocht, hierdoor ontstaat er rook en heb je een verhoogde kans op creosoot opeenhoping in de schoorsteen.

Waardoor de kans op schoorsteenbrand hoger is.

Dit gaat ten koste van het genereren van warmte, want er gaat energie naar het verdampen van vocht.


Het ideale vochtgehalte voor haardhout is 15%.

Om dit te bereiken, moet het hout minimaal 1 jaar drogen. Dit kan langer duren, afhankelijk van de houtsoort. Bij houtjewarm.nl verkopen we enkel ovengedroogd haardhout.

De juiste manier om een vuurtje te starten

Een vuurtje start je door aanmaakhoutjes en kleine stukken hout op elkaar te leggen. 

Zacht hout is het ideale hout om te gebruiken voor het aansteken van een kachel of haard. Dit komt doordat dit sneller brandt, hierdoor krijg je snel veel warmte in de kachel. 

Als de kleine stukjes hout stabiel branden en de kachel een hoge temperatuur heeft, kunnen er grotere stukken hout op het vuur gelegd worden. 

Als de grote blokken zacht hout goed branden, kun je overgaan op hardhout. Dit brandt efficiënter en is voordeliger. 

Maak bij het aansteken van de kachel gebruik van aanmaakblokjes.

Gebruik nooit vloeistoffen of papier om de kachel aan te steken, omdat dit extra rookvorming veroorzaakt en de kachel kan vervuilen of beschadigen. 

Zelf gebruik ik hiervoor de Zwitserse methode. Dit is de meest efficiënte manier openhaardhout aan te steken

Luchttoevoer reguleren 

De luchttoevoer van de kachel is erg belangrijk bij het reguleren van de verbrandingstemperatuur en het rendement. Te weinig luchttoevoer kan leiden tot onvolledige verbranding. Dit resulteert in extra rookvorming en vorming van creosoot. Te veel luchttoevoer leidt tot een snellere verbranding van het hout, waardoor je meer hout gebruikt dan nodig: begin daarom bij het aansteken van de kachel met de luchttoevoer volledig open. Als het vuur dan stabiel brandt, kun je de luchttoevoer gaan aanpassen. Zet de luchttoevoer iets dichter, zorg er wel voor dat het vuur nog een heldere vlam heeft. Controleer tijdens de brandperiode van de kachel regelmatig de rookvorming. Ontstaat er veel rook, pas dan de luchtschuif aan.

Onderhoud van de haard of kachel: een rendementsverhoger

Het goed onderhouden van je kachel kan zorgen voor een  rendementsverhoging. Door regelmatig opeenhopingen van as en roet te verwijderen, bevorder je de luchtstroom van je kachel. Dit verbetert de verbranding van het hout en verhoogt de efficiëntie en het rendement van je kachel. Daarnaast is het belangrijk om je schoorsteen elk jaar te laten vegen, wat de verbranding in je kachel of haard  ook ten goede komt. Het verkleint bovendien de kans op een schoorsteenbrand. Daarnaast is het ook belangrijk om afdichtingen en ventilatieopeningen te controleren. Als ze versleten zijn, moeten ze worden vervangen. Dit verhoogt niet alleen het rendement van je kachel of haard, maar maakt je warmtebron ook veiliger.


Veelgestelde vragen:

Hoe kan ik mijn hout correct drogen voor optimale verbranding?

Om hout goed te drogen moet het op een geventileerde plek liggen, het liefste op 5 tot 10 centimeter hoogte liggen, dit bevordert de ventilatie.Laat het hout minimaal één jaar drogen tot het vochtgehalte onder de 20% ligt. Dit kun je controleren met een vochtmeter.


Wat is het verschil tussen harde en zachte houtsoorten, en welke moet ik gebruiken?

Harde houtsoorten branden langer en gebruiken minder hout voor dezelfde warmte. Zachte houtsoorten branden sneller en gebruiken relatief meer hout voor dezelfde warmte. Hierdoor kan je het beste zachte houtsoorten gebruiken voor het aansteken van de kachel. Als de kachel eenmaal brandt, gebruik dan harde houtsoorten.
Welke technieken zorgen voor een efficiënte en milieuvriendelijke start van mijn vuur?

Gebruik de top down methode. Maak een toren, plaats grotere blokken hout onderaan en maak gebruik van kleine blokken hout bovenaan. Leg hierboven op 2 aanmaakblokjes. Met deze methode brandt het hout langzaam van boven naar onder. Dit vermindert de rookvorming en zorgt voor een efficiënte verbranding van het hout.
Hoe onderhoud ik mijn houtkachel of open haard voor maximale prestaties?

Laat jaarlijks de schoorsteen van de kachel of haard schoonmaken. Maak daarnaast regelmatig de kachel schoon, verwijder as en roet om de lucht toestroom te bevorderen. Controleer ook regelmatig afdichtingen en vervang deze indien nodig. Dit bevordert de efficiëntie en levensduur van de kachel.
Wat zijn de risico’s van het verbranden van onbewerkt of vochtig hout?

Bij het verbranden van onbewerkt of vochtig hout ontstaat er rookvorming. Deze rookvorming kan leiden tot creosootvorming in de schoorsteen en in de luchttoevoer van de kachel. Verbranding van het hout gaat minder efficiënt en de creosoot vorming in de schoorsteen kan het risico op schoorsteenbrand verhogen.

Terug naar blog

Bestellen

Bekijk ons uitgebreide assortiment en ontdek onze producten door op de onderstaande knop te klikken.